BOPZ: Duur voorwaardelijke rechterlijke machtiging beperkt

BOPZ: Duur voorwaardelijke rechterlijke machtiging beperkt

Vandaag had ik een voor mij interessant juridisch vraagstuk in een BOPZ zaak.

Cliënt ging met mij naar de rechtbank omdat hij het niet eens was met een voorgestelde voortduring van diens voorwaardelijke rechterlijke machtiging.
Een voorwaardelijke machtiging wil zeggen, dat je niet in een psychiatrische kliniek verblijft maar thuis, maar je wel aan allerlei voorwaarden dient te houden, zoals bijvoorbeeld medicijngebruik. De vorige voorwaardelijke rechterlijke machtiging was voor de duur van 6 maanden, maar die termijn was al op 21 december 2017 verlopen.
Wel was keurig op 20 december 2017 een nieuwe voorwaardelijke rechterlijke machtiging voor de duur van 12 maanden gevraagd.
Inmiddels is het echter 1 maart 2018 en pas vandaag wordt dat verzoek behandeld, dus een kleine 2,5 maand later.
Ik maar zoeken en zoeken in de wet en jurisprudentie naar de vraag binnen welke termijn een dergelijk verzoek moet worden behandeld.
Oftewel, is 2,5 maand later te laat?

Op de gang schiet ik nog een collega BOPZ gespecialiseerde advocaat aan, die ik het vraagstuk ook voorleg en naar haar weten is er niet een dergelijke termijn ergens bepaald en vastgelegd.

Eenmaal binnen leg ik het vraagstuk maar voor aan de rechter. Hoe eerlijk is het om de eventuele nieuwe voorwaardelijke rechterlijke machtigingin te laten gaan vanaf de dag van vandaag, 1 maart 2018, als cliënt zich feitelijk al 2,5 maand keurig aan de regels van die voorwaardelijke machtiging heeft gehouden, zonder dat deze er formeel was.
Met name van belang hierin was dat hij keurig iedere 2 weken zijn depot medicatie is gaan halen.

Daarnaast heeft cliënt ook wel het nodige te zeggen.
Op de voor hem zo typisch bulderende manier, volgens mij hoorbaar door de hele rechtbank, vraagt hij de rechter hoe lang dit allemaal nog moet duren.
Hij is het zat. Hij wordt dik van die medicijnen en de bijwerkingen op laten we zeggen ‘liefdesgebied’ zitten hem erg dwars.
Ook is hij het zat om verplicht in een uitkering te zitten en zich niet nuttig te kunnen maken in de maatschappij doordat hij volledig arbeidsongeschikt is verklaard.
Werken wil hij: in een magazijn of bij de ‘Appie’, vakkenvullen. Maar niet bij Pantar, tussen de verstandelijk gehandicapten vrijwilligerswerk doen, alsof hij zelf gehandicapt is.
Hij wil een normaal leven en als een man voor zijn vriendin en kinderen zorgen, niet als een psychiatrisch patiënt dik thuis zitten met een uitkering.

De rechter, die ik uit verschillende eerdere  BOPZ zaken ken als zeer kundig, gaat uitgebreid het gesprek met cliënt aan. Legt alles nog eens erg goed aan hem uit.
En geeft er blijk van te begrijpen waar hij tegen aan loopt. Ze legt hem hierna ook haar beslissing uitgebreid uit. Ze vindt dat het te vroeg is om helemaal geen machtiging op te leggen, maar is het wel met ons eens dat die niet pas in mag gaan op vandaag, 1 maart 2018, maar met terugwerkende kracht vanaf 21 december 2017, het moment waarop de vorige machtiging was verlopen. Niet omdat de wet dit voorschrijft maar gewoon, omdat ook zij dat niet eerlijk vindt.
Ook haalt ze er verder nog een aantal maanden vanaf, omdat ook zij vindt dat er wat sneller opnieuw gekeken moet worden naar de vraag of verdere machtigingen nog nodig zijn. Oftewel ze verleent de machtiging, maar dan niet voor 12 maar 6,5 maand gerekend vanaf vandaag.

Nadat cliënt iedereen in de zaal wel twee keer een hand heeft gegeven trek ik hem aan zijn rugzak zachtjes de zaal uit. Ik ben bang dat hij er anders nu nog had staan kletsen.
Eenmaal buiten in de vrieskou nemen we afscheid. Wat moet ik nu doen mr. Van Essen? Zoek werk en ga in gesprek met de artsen voor andere medicatie. Laat zien wat je kunt, maak je gezin en je advocaat trots en hopelijk weten we over een half jaartje of het einde in zicht is. Hij knikt en ik kijk hem na als hij monter richting de metro loopt.

Mr. Marielle van Essen
Oprichter Van Essen Advocaten
Advocaat gespecialiseerd in strafzaken en BOPZ zaken

Geschreven op:
1/3/2018

ANDERE ARTIKELEN

25/2/2019

Bedrog en oplichting, onlosmakelijk met elkaar verbonden!?

19/2/2019

U heeft gereden onder invloed! Of toch niet?

30/1/2019

Bewijsrecht in zedenzaken