Het is oppassen geblazen met de crypto's

Fraude met crypto's

Deze week pakte de FIOD de 24 jarige Pieter J. op voor cryptofraude met bitcoins. Volgens de FIOD zou hij de gelden van allerlei investeerders, ook BN'ers en 'criminelen', achterover hebben gedrukt om voor zichzelf dure spullen en reisjes aan te schaffen. Het gaat hier om een paar miljoen euro.

Daar waar de politie en het Openbaar Ministerie hopeloos achter leken te lopen wat betreft Bitcoins en overige crypocurrency, lijkt de FIOD een inhaalslag te hebben gemaakt. Op zich is verstand van de precieze werking van cryptocurrency bij deze variant van fraude ook niet noodzakelijk. Fraude betekent dat je een andere voorstelling van zaken naar derden presenteert teneinde jezelf en eventuele anderen hiermee te verrijken. Vaak ten nadele van anderen. In dit geval stelt hij gelden te beleggen, maar in plaats daarvan stopt hij de gelden volgens de FIOD in zijn eigen zak. Andere varianten van cryptofraude zijn wat complexer.

Cryptofraude advocaat

Verduisteren miljoenen door hacks

Ook kan beleggers worden gevraagd te doneren in Ethereum, naast Bitcoin de voornaamste cryptomunt, in ruil voor andere cryptomunten. Het 'adres' waarop wordt gestort blijkt achteraf vervalst en de gedoneerde gelden zijn mitsdien verdwenen.

Ook wordt vermoed dat bepaalde cryptohandelaren gebruik maken van constructies die veel weg hebben van een piramidespel. Rendementen aan beleggers worden door handelaren betaald uit de inleg van nieuwe beleggers in plaats van daadwerkelijke winsten op de cryptomarkt. Het kaartenhuis stort in als dit op enig moment niet meer mogelijk blijkt.

Manipuleren van de koersen

Ook kan de waarde van de crypto allerlei manieren worden gemanipuleerd. Indien de waarde door manipulatie enorm wordt opgevoerd zodat deze specifieke crypto voor veel geld kan worden verkocht maar daarna snel en masse wordt verkocht., dan wordt door een of meer personen flink gecasht, maar blijft het gros met een waardeloze munt achter. Ook wel pump en dump genoemd.In Amerika loopt een groot onderzoek naar dergelijke manipulatie van de koers van zowel de bitcoin alsook andere digitale munten (crypto's). Het manipuleren van de koersen zou gebeuren door onder andere valse orders uit te zetten om zo anderen te bewegen te kopen en te verkopen. Die orders worden dan weer ingetrokken, waardoor de de koers kunstmatig is gemanipuleerd. Ook zouden handelaren met zichzelf handelen om zo te doen lijken alsof er veel beweging gaande is met betrekking tot die cryptocurrency, hetgeen eveneens anderen aanzet tot het kopen van die munt. Gezien de hoeveelheid verschillende crypto's die er inmiddels zijn is dit nauwelijks te controleren.

Mede om die reden is in China inmiddels verboden om crypto's te verhandelen en reguleren Japan en de Filipijnen inmiddels de beurzen streng. Het is te verwachten dat ook andere landen dit voorbeeld gaan volgen, reden waarom de bitcoin alsook andere eerder succesvolle crypto's al sterk in waarde zijn gedaald.

Belastingdienst en witwassen

Ook is het uitkijken geblazen met het opnemen van de winsten die met crypto handel worden gegeneerd. U moet namelijk uw crypto's zien als vermogen en vermogen moet u opgeven aan de Belastingdienst. Personen die bedrijfsmatig in crypto's handelen moeten deze zelfs opgeven als inkomsten uit onderneming. Het onderscheid tussen vermogensbeheer (dus handelen voor anderen) en inkomsten uit onderneming is echter lastig te maken. Van belang zal zijn hoe een en ander is vastgelegd met de persoon die diens gelden ter verhandeling aan het bewuste bedrijf heeft aangeboden.

Niet alleen kunt u dan vervolgd worden voor handelen in strijd met de Algemene wet inzake Rijksbelastingen, ook kunt u worden vervolgd voor witwassen.Daarnaast kan de fiscus u uiteraard alsnog een aanslag sturen voor het bedrag dat diende af te staan.

Meldpunt cryptofraude

Slachtoffers van crypto fraude kunnen fraude melden via het reeds bestaande meld.nl. De melding kan aanleiding geven tot de start van een strafrechtelijk onderzoek.

Voor meer informatie over wat u doen indien u wordt verdacht van fraude leest u hier.Wordt u zelf verdacht van cryptofraude of wilt u advies over hetgeen wel of niet strafbaar is? Of bent u slachtoffer van cryptofraude?Neem vrijblijvend en vertrouwelijk contact op met mr. Marielle van Essen op vanessen@vanessen-advocaten.nl of 020-308 0085 en bij spoed 06-42306929.Mr. Van Essen is gespecialiseerd in fraudezaken, meer specifiek ook crypofraude.Zij stond onder meer een van de verdachten bij in een van de eerste grote bitcoin strafzaken, onderzoek IJsberg genaamd, lees hier de uitspraak.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geschreven op:
2/8/2018

ANDERE ARTIKELEN

25/2/2019

Bedrog en oplichting, onlosmakelijk met elkaar verbonden!?

5/9/2019

BTW carrousel: fraude of geen fraude?

19/2/2019

U heeft gereden onder invloed! Of toch niet?