Roekeloos rijden: zeldzaam?

Gisteren werd een man door Rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld voor roekeloos rijden. Het is zeldzaam dat iemand hiervoor wordt veroordeeld in Nederland. Roekeloos rijden betekent in de wet namelijk niet hetzelfde als in het normale spraakgebruik.

Wanneer is er sprake van roekeloos rijden?

Om tot roekeloosheid te komen moet eerst de schuld van verdachte komen vast te staan. Verder moet de verdachte:

  • zich buitengewoon onvoorzichtig hebben gedragen.
  • door dit onvoorzichtige gedrag moet hij een zeer ernstig gevaar hebben veroorzaakt
  • hiervan was verdachte bewust, of had hiervan bewust moeten zijn geweest

In deze zaak haalde de verdachte een auto in via de linker weghelft. Toen hij terug naar de rechter weghelft wilde, was hier geen ruimte meer voor. Daardoor passeerde hij een middenscheiding aan de linkerkant, en naderde hij een bocht. In een flits zag hij een vader en zoon op de fiets, die hij helaas met hoge snelheid raakte. Als gevolg hiervan liepen vader en zoon ernstig lichamelijk letsel op. Tijdens deze gebeurtenis was verdachte onder invloed van te veel alcohol.[vc_row][vc_column][vc_single_image image="8574" img_size="1828 × 982"][vc_column_text css=".vc_custom_1531323282713{margin-bottom: 0px !important;}"]

Hoe oordeelt de rechter?

Door de Rechtbank werd dit als roekeloos rijden bestempeld. Dit is een uitzondering, vanwege de strenge eisen die er aan het juridische begrip roekeloosheid verbonden zijn. In deze zaak werd de bestuurder veroordeeld voor een gevangenisstraf van 3 jaar en een rijontzegging van vijf jaar.

Houdt het stand?

Er zijn gevallen waarin een rechter bewezen achtte dat er sprake was van roekeloos rijden, maar dat hij later werd teruggefloten door de Hoge Raad (de hoogste rechter van Nederland). Het komt niet vaak voor dat veroordelingen voor roekeloos rijden standhouden tot aan de Hoge Raad (hoogste rechter van Nederland)Het is dus de vraag of de verdachte of officier in hoger beroep gaat, en of deze uitspraak standhoudt als een hogere rechter zich over de zaak buigt.

Wat zijn de gevolgen van roekeloos rijden?  

Indien de rechter bewezen acht dat er sprake is van roekeloos rijden kunnen er hoge straffen worden opgelegd:  een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar of een geldboete van de vijfde categorie worden (maximaal €82.000). Dit is een aanzienlijke straf, want indien roekeloosheid niet bewezen kan worden zou slechts 1,5 jaar gevangenisstraf opgelegd kunnen worden, of een boete van de vierde categorie (20.500).Wordt u of een familielid of vriend/vriendinverdacht van roekeloos rijden? Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog? Bent u uitgenodigd voor verhoor of aangehouden? Bent u niet tevreden met uw huidige advocaat? Neem dan contactop met ons kantoor op het nummer 0031-20-3080085. In geval van spoed zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op het nummer 0031-642306929. Wij nodigen u uit voor een kosteloos kennismakingsgesprek. U kunt ons ook per e-mail bereiken op vanessen@vanessen-advocaten.nl.

Geschreven op:
11/7/2018

ANDERE ARTIKELEN

25/2/2019

Bedrog en oplichting, onlosmakelijk met elkaar verbonden!?

5/9/2019

BTW carrousel: fraude of geen fraude?

21/12/2016

Vrijspraak in een grootschalige fraudezaak