Waarom Michael P. geen levenslang kreeg

De vermissing van Anne Faber, een zaak die heel Nederland al vanaf het begin in zijn greep houdt. Gisteren werd uitspraak gedaan. Michael P. kreeg 28 jaren onvoorwaardelijke gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. Daarnaast moet hij een fikse schadevergoeding betalen aan de nabestaanden. Wat houdt dit precies in? En waarom werd hij niet tot levenslang veroordeeld?

marielle-van-essen-banner7s

Gekwalificeerde doodslag:

Door de rechtbank werd ten eerste bewezen verklaard dat Michael P. zich schuldig heeft gemaakt aan gekwalificeerde doodslag. Dit betekent dat hij Anne heeft gedood om andere misdrijven te verbergen. Voor gekwalificeerde doodslag kan levenslange gevangenisstraf, of gevangenisstraf van maximaal 30 jaren worden opgelegd. Verder werd verkrachting en mishandeling bewezen geacht.

Maximale straf of levenslang?

In Nederland mag een tijdelijke gevangenisstraf maximaal dertig jaar duren. Daarnaast kan er levenslange gevangenisstraf worden opgelegd. In deze zaak heeft de rechtbank ervoor gekozen om geen levenslange gevangenisstraf op te leggen. Hiervoor werd bewust gekozen, omdat levenslang gestraften recht hebben op een herbeoordeling na maximaal 27 jaar.

Hoe verloopt een herbeoordeling voor levenslang gestraften?

De regeling van de herbeoordeling is ingevoerd omdat opsluiting zonder het uitzicht om ooit vrijgelaten te worden in strijd is met de mensenrechten. Dit betekent dat in Nederland na 25 jaar een toetsing plaatsvindt waarbij door een onafhankelijk college wordt bekeken of de verdachte zou kunnen starten met re-integreren om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. Daarover wordt alles uitgelegd in deze blog van Mr. Kötter.

Hoe zit dit in het geval van Michael P.?

In het geval van Michael P. zou dit betekenen dat hij bij een levenslange gevangenisstraf ook zo’n herbeoordeling zou kunnen krijgen na 25 jaar. Stel dat dan na allerlei strenge toetsingen wordt bevonden dat hij kan terugkeren in de maatschappij, dan zou hij op vrije voeten komen zonder behandeling.

Dit vindt de rechtbank niet verantwoord, en daarom wordt er 28 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. De rechtbank heeft hiermee het doel om Michael P. zo lang mogelijk uit de maatschappij te houden.

Wat betekent tbs met dwangverpleging?

Omdat het in deze zaak om een geweldsmisdrijf gaat kan er tbs met dwangverpleging opgelegd worden. Tbs betekent terbeschikkingstelling. Voor Michael P. betekent dit dat hij in een gesloten instelling terechtkomt. Tbs kan steeds onbeperkt door een rechter worden verlengd, jaarlijks of per twee jaren.

Wanneer kan tbs worden opgelegd?

  • Dader heeft een misdrijf gepleegd waar minstens 4 jaar gevangenisstraf op staat
  • Dader heeft dit misdrijf begaan omdat hij leed aan een stoornis
  • Veiligheid van anderen is in gevaar en er is kans op herhaling.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog? Bent u uitgenodigd voor verhoor of aangehouden? Bent u niet tevreden met uw huidige advocaat? Neem dan contact op met ons kantoor op het nummer 0031-20-3080085. In geval van spoed zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op het nummer 0031-642306929. Wij nodigen u uit voor een kosteloos kennismakingsgesprek. U kunt ons ook per e-mail bereiken op vanessen@vanessen-advocaten.nl.

Geschreven op:
18/7/2018

ANDERE ARTIKELEN

25/3/2019

De ontnemingsmaatregel. Wat is dat precies?

12/5/2017

DE STRAFBESCHIKKING, EEN GEDROCHT!

18/5/2018

Kroongetuige terecht niet populair